diumenge, 30 de març del 2014

COM VOLS ESTAR AVUI?


L'estat d'ànim normalment s'expressa amb el verb estar. Aquest verb generalment va seguit d'adjectius, adverbis o gerundis que expressen una qualitat o un estat transitori del subjecte:
  • Estic enamorat, estàs cansant, estan feliços...
  • Està bé, esteu malament...
  • Estem dinant, estan dormint, està corrent...
Tanmateix, hi ha alguna excepció o alguna paraula que pot generar confusió a l'hora de considerar-la un estat transitori o no.

dijous, 27 de març del 2014

HUMOR GRÀFIC :P

Portem un acudit a la classe?

Els acudits són molt útils per animar la classe o començar-la amb un somriure, per descobrir peculiaritats culturals o per parlar d'actulitat. Serveixen per riure's una mica de la vida i de nosaltres mateixos, però, també, per provocar un xerrada interessant sobre temes transcendents.

El Borni Geperut

dilluns, 24 de març del 2014

Sí ;)


Cada vegada que diem  a una cosa la nostra energia i la nostra vibració es sintonitzen amb el nostre objectiu, i també és qüestió de temps que l'univers es confabuli amb nosaltres perquè la nostra afirmació es materialitzi.

divendres, 14 de març del 2014

Bé,...


Un dels castellanismes més populars que podem sentir en català és bueno. Però el català ja té una forma genuïna per expressar aquesta funció peculiar de marcador discursiu: tenim . En aquest cas, aquesta paraula s'utilitza sense un sentit semàntic o sintàctic. Es tracta d'un ús molt freqüent en el registre oral que bàsicament té la funció de mitjançar entre les frases de dos interlocutors o de servir de nexe o pausa entre les frases d'un mateix parlant. Si en prescindíssim, no trobaríem a faltar cap element. Però el fet d'utilitzar-la ens permet fer una pausa en el discurs, reflexionar uns instants, transitar d'un enunciat a l'altre amb més suavitat, corregir-nos en la mesura que parlem. De vegades serveix per introduir d'una manera positiva una divergència o un desacord. És molt similar a l'ús que es fa en castellà amb bueno o en anglès amb well.

Alguns exemples:

diumenge, 9 de març del 2014

T'ATREVEIXES AMB L'EINSTEIN?

Per practicar català amb un repte intel·lectual. Si us agraden els jocs d'intel·ligència i lògica aquesta entrada us encantarà. 

La clau és tenir perseverança i paciència. És com un trencaclosques, teniu tota la informació i només heu d'organitzar-la. Ah, no s'hi val traduir les frases a la vostra llengua materna, utilitzeu el català si el vostre objectiu és aprendre'l!


Aquí tens la solució:

dijous, 6 de març del 2014

CATALÀ - RUS (2)


En català una carta és un missatge escrit en un paper que viatja  d'un lloc a un altre per transmetre certa informació a un destinatari. Si el rus és el teu idioma matern i encara no domines el català, procura no equivocar-te si demanes una carta en algun establiment pensant que demanes un mapa. Probablement no t'entendran, i potser t'envien a l'estanc o a correus.