dilluns, 27 de gener del 2014

FEM LA VOLTA AL MÓN? - llocs i gentilicis

Rovenko 

Parlem?

En aquesta entrada et presentem un gran nombre de llocs i gentilicis del món organitzats per continents. També trobaràs, al final, una petita llista de gentilicis associada als territoris de parla catalana. 

Avui et proposem una conversa sobre aquest tema. Busca't un company* i comença. Aquí tens algunes preguntes per encetar la conversa:

  • D'on ets? O... d'on et sents? Has viscut tota la teva vida al mateix lloc? O has viscut en diferents parts del món?
  • Has trepitjat tots els continents? Quins llocs o països has conegut de cada continent? Què és el que t'ha agradat més de cada part del món que has visitat? I dels habitants d'aquests llocs, quina és la cosa que has trobat més interessant, curiosa o extraordinària?
  • Creus que els viatges que has fet han sigut experiències positives per a tu? Què han aportat a la teva vida? Han canviat la teva manera de veure les coses o les persones?
  • Coneixes gent d'altres llocs? Tens amics o treballes amb gent d'altres països? D'on són? Has après alguna cosa interessant d'ells? Què és el que més t'agrada?
  • Tens amics catalanoparlants? De quina part? Coneixes algun eivissenc? Algun alacantí? Algun gironí? Has estat alguna vegada en algun indret on es parla català? Quins llocs has visitat? Quina és la cosa més curiosa que has descobert? Què és el més bonic que has vist?

Més gentilicis:
Per a estudiants avançats:
  • Guia de gentilicis: una extensa guia de la Generalitat que inclou tots els estats del món i altres territoris del món; les comarques de Catalunya; municipis de Catalunya, País Valencià, Andorra, Illes Balears, Catalunya del Nord i la Franja de Ponent; comunitats autònomes, capitals de província i províncies de l'Estat espanyol; ...i més.
  • Què hem de dir: la Xina o Xina? L'article amb topònims estrangers.


*Si vols practicar català i no tens temps ni possibilitats de trobar-te físicament amb altres parlants, et proposem un espai a FB que té com a objectiu ser un punt de connexió online entre aprenents de català i voluntaris lingüístics, o, simplement, entre aprenents de català. Si vols practicar o parlar català visita aquest grup i troba un company lingüístic: Català per a tots.


Bon viatge!

7 comentaris :

  1. 'Fer la volta o el torn del món' i no pas "donar"

    ResponElimina
  2. M´ agradaria fer mes coses com aquestes.

    ResponElimina
  3. es verdad, Cataluña no es un país.

    ResponElimina
  4. Els que viuen a Elx són il·licitans (il·licità, il·licitana, il·licitans, il·licitanes), que prové del nom originari de la ciutat 'Ilice'; aquesta denominació d'elxans deu ser molt més moderna.

    ResponElimina