Què faríem sense el pa amb tomàquet, el pa amb oli o el pa sucat amb tomata!? Avui, la tomàtiga és un ingredient essencial a la nostra cuina. Però..., coneixeu la seva història? Sabíeu que només fa un parell de segles que es va fer popular a la nostra terra? Sabeu d'on és originari i quan va arribar?
Avui el considerem una part de la nostra cultura, però aquest fruit va arribar de l'estranger i els nostres avantpassats van trigar segles a apreciar les seves qualitats. La seva història s'assembla a la història de molts immigrants. Els asteques, en algun indret entre el sud del Mèxic actual i la costa peruana, el van domesticar fa milers d'anys. És, en part, gràcies a ells que ara mengem escalivada, prebes torrats, tumbet, mil i una salses en les que la tomàtica és la protagonista o un ingredient important, pizzes i pastes italianes... Aquest fruit va arribar des de Perú fa quasi 500 anys, però durant un període aproximat de 200 anys va ser considerant per la ciència un producte tòxic inadequat per al consum! Fins que un botànic, Phillip Miller, va alliberar la nostra societat d'aquest prejudici i el tomàquet va ser introduït i acollit per la cuina de tota Europa. Sense dubte ens va beneficiar a tots, i ara podem gaudir del seu sabor, els seus colors i totes les seves propietats.
També el nom li devem als asteques. En la seva llengua, el nahuatl es diu TOMATL. És el temps i els parlants de cada racó que l'han anada modificant (com passa amb totes les paraules), i ara en tenim aquesta gran diversitat de formes.
Què diuen aquí i allà?
- A l'ALGUER en diuen pomata, possiblement un fusió de l'italià pomodoro amb tomata.
- A BALEARS domàtiga, tomàtiga i tomàtic.
- Al dialecte CENTRAL fan servir tomàquet, tomata i tomaca.
- A LLEIDA diuen tomata.
- Al ROSSELLÓ tomata.
- A VALÈNCIA fan servir tomata, tomaca i tomàquet.
............................................
Si en vols saber més de la domàtiga, a Bona Vida trobaràs una publicació del Jaume Fàbrega molt acurada i completa.
I si ens vols explicar com ho dius tu a casa teva ens agradaria molt llegir-te :)
............................................
Us deixo amb dues cançons:
- El primer gran èxit de Blaumut:
PA AMB OLI I SAL (2012) - BLAUMUT
Fes una foto del terrat,
que des d’aquí puc veure Mart.
La roba estesa, el meu agost,
un camp d’espigues i cargols.
Esperarem que passi el fred
i sota l’arbre parlarem de tot.
Un bioritme elemental,
un mar d’antenes i animals.
Els astronautes volen baix,
els núvols passen com qui no diu res.
Amb les butxaques a les mans,
caminarem els passos d’altres peus.
Esmorzarem pa amb oli i sal,
ho vestirem amb unes copes de vi.
Deixant de banda la ciutat,
la tarda és llarga, i portser més, molt més, la nit.
Un altre lloc, un altre temps,
on parlarem amb altres déus.
El meu secret subtitulat,
camins d’arròs, camins de blat.
Esperarem que baixi el sol,
i sota l’arbre parlarem del temps.
Un bioritme elemental,
un tros de vida artificial.
Els astronautes volen baix,
els núvols passen com qui no diu res.
Amb les butxaques a les mans,
caminarem els passos d’altres peus.
Esmorzarem pa amb oli i sal,
ho vestirem amb unes copes de vi.
Deixant de banda la ciutat,
la tarda és llarga, i portser més, molt més, la nit.
- I un grup que ens descobreix na Margalida:
Sa
tomàtiga de ramellet
vol
vestir ses teves llesques de vermell.
Amb
flors de sal
i fils
líquids daurats
Sa
tomàtiga de ramellet!
Ses
olives acompanyen
es
fonoll marí,
fonoll
nascut ben a prop de la mar,
no es
de voreres ni camins.
Vestides
de dol, de verd, trencades, pansides
moltes
vegades farcides.
N'hi
ha que venen de Sevilla
de
Sóller i d'Aragó
saps
que te vesteix molt aquest plat d'olives.
Formatge,
xula, figa, camalot
amb
truita, arengada, o tot sol,
pa amb
oli des meus amors.
Oli
d'oliva bo, oli d'oliva bo
que
festeges es pa moreno
que no
té sal, però té salero,
oli
d'oliva bo, oli d'oliva bo
que
festeges es pa moreno
que no
té sal, però té salero.
Ja
m'ho deia sa padrina
jo
m'ho va dir es padrí
és tot
un dia de festa
fer un
pa amb oli davall d'un pi
és tot
un dia de festa
fer un
pa amb oli davall d'un pi.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada