Les diferències són una gran oportunitat per ampliar el nostre horitzó i anar més enllà dels nostres límits. Veure per un moment amb uns ulls diferents, aprendre una paraula nova, instantàniament ens connecta amb algú altre i el nostre món s'expandeix i s'enriqueix amb el món de l'altre.
Aquesta serà la primera d'una sèrie d'entrades que pretenen enriquir el vocabulari de tots els que parlem català amb la gran varietat dialectal de la nostra llengua. Només sóc un aprenent ple de curiositat i amor per la llengua en aquest tema, així que qualsevol aportació que considereu adequada serà benvinguda. Espero que ho gaudiu tant com jo :)
Què diuen els vostres veïns-vesins-veïnats quan parlen de les petites criatures humanes?
- BOIX és la paraula que fan servir els eivissencs, ...de moment no he aconseguit trobar una etimologia fiable, si en sabeu alguna cosa podeu deixar el vostre comentari i ajudar a millorar aquesta entrada :)
- FIET és una expressió que trobem a Menorca. És simplement la forma diminutiva de 'fill': 'fillet'. I com és habitual a Ses Illes, la 'll' ha desaparegut fruit de la iodització.
- MINYÓ, s'utilitza habitualment a l'Alguer per designar als infants. A la resta de zones la paraula és coneguda, però ha anat perdent presència o ha modificat el seu significat. Al rossellonès designa als adolescents. A les balears apareix per referir-se a Jesús infant en algunes cançons populars. A Catalunya s'utilitza sovint per anomenar les colles castelleres i el femení, 'minyona' significa criada. Segons el GLDC prové d'una expressió comú a a diverses llengües romàniques que significava originalment petit, graciós o bufó.
- Tant NEN com NIN vénen del llatí 'ninus', infant petit. NEN es fa servir a la major part de Catalunya, mentre que NIN és la paraula que utilitzen els mallorquins i els algueresos.
- XIC, que vol dir petit, es fa servir a València principalment, però també en alguna zona de Tarragona i al poble de Pollença (Mallorca). El diminutiu XIQUET i XIQUETA també és habitual a València. A Lleida també diuen XIGUET I XIGUETA.
......................................
Què diuen al teu poble? Ho diuen així? Si a la teva localitat diuen quelcom diferent sisplau, explicans-ho per poder ampliar la informació d'aquesta secció.
Moltes gràcies :)
Que tinguis un bon dia !
Potser, que la forma BOIX vingui de l'anglés?
ResponElimina