diumenge, 5 de gener de 2014

QUE HAURIA PASSAT SI EL NEN JESÚS HAGUÉS SIGUT... UNA NENA? - Les condicionals irreals de passat

Chappatte 

Certament és complicat saber com haurien sigut els últims 2000 anys si hagués nascut una nena a Betlem en lloc d'un nen, però... ens ho podem imaginar. Aixó sí, per fer aquesta mena d'hipòtesis en català primer necessitem aprendre a construir les condicionals irreals de passat.

Les oracions condicionals irreals de passat ens serveixen per fer hipòtesis sobre el passat, el present o el futur a partir d'una circumstància passada irreal, d'un fet que no es va produir. És a dir, a partir d'una situació passada falsa o irreal per a mi: 'néixer a París el 1930', puc imaginar o fer hipòtesis sobre allò que podria haver passat, o no, si aquest fet fos real. 

Exemples:


Condició irreal en el passat que té efecte en el passat:
  • Si hagués nascut a París el 1926, hauria conegut Édith Piaf.
Condició irreal en el passat que té efecte en el present:
  • Si hagués nascut a París el 1926, avui podria explicar moltes històries sobre la segona guerra mundial.
Condició irreal en el passat que té efecte en el futur:
  • Si hagués nascut a París el 1926, aquest any celebraria el meu 88è aniversari.
Fixeu-vos que a l'estructura d'aquestes frases l'oració condicional porta el Plusquamperfet de Subjuntiu, i l'oració principal el Condicional.


Aquestes són les formes del Plusquamperfet de Subjuntiu i del Condicional Compost.


Si necessiteu revisar les formes del Condicional Simple, les trobareu aquí: Condicional.Com podeu veure, per formar el Plusquamperfet utilitzem l'Imperfet de Subjuntiu del verb haver i el participi.Per construir el Condicional Compost fem servir el Condicional del verb haver i el participi.Amb aquest exercici ho pots posar en pràctica:I ara és hora de fer servir la imaginació! Escull dos temes  de la següent làmina i pensa en 5 o 6 situacions que haurien passat (o no haurien passat) si s'haguessin donat aquestes circumstàncies:Comparteixes alguna hipòtesi amb nosaltres?

2 comentaris :